Logo Kateřina Tomanová
Chci nafotit

Jak připravit své děti na focení: Průvodce pro rodiče

Fotografování dětí může být nádherným zážitkem, ale zároveň to může být trochu výzva. S dětmi nikdy nevíte, co přesně očekávat, a jakmile se začne svíjet nebo ztrácet pozornost, může se zdát, že focení skončilo. Ale nebojte se! Existuje několik způsobů, jak připravit své děti na focení tak, aby se celý proces stal hladkým a zábavným pro všechny zúčastněné.

Komunikace s vašim dítkem je nejdůležitější v procesu focení.
Komunikace je klíčová

Než se vůbec dostanete k fotografování, je důležité své děti připravit na to, co je čeká. Vysvětlete jim, že budete společně trávit čas před fotoaparátem a že to bude zábavná aktivita. Pokud budou mít představu o tom, co se děje, budou pravděpodobně spolupracovat lépe.  Můžete jim například ukázat mou fotografii jako té tety, která bude mačkat spoušť ať se předem vizuálně seznámí. Nebo jim můžete vyprávět o místě, kde se budeme fotit a co všechno tam lze dělat. V ateliéru je plno zábavných rekvizit, se kterými si mohou děti hrát. Na rozkvetlé louce mohou trhat květiny, foukat do pampelišek nebo třeba jen posedět na piknikové dece s dobrotami. Kreativitě se meze nekladou a všechno, co jim při focení slíbíte za aktivitu, byste taky měli splnit.

Je důležité děti seznámit s prostředím a průběhem focení.
Vyberte vhodný čas a místo

Zvolte čas, kdy jsou vaše děti nejvíce spokojené a odpočaté. Unavené nebo hladové děti nebudou chtít spolupracovat. U malých miminek je důležité vybrat čas tak, abyste se trefili dojejich bdělých oken, aby se dodržel jejich spánkový režim a hladové období. Pokud mají vaše děti svou rutinu, přizpůsobte tomu čas focení. Nevyvede je pak z míry, když je najednou něco jinak. Na focení se budou moct vyřádit.

Také vyberte místo, které je pro vaše děti příjemné a pohodlné. Může to být jejich oblíbené místo venku nebo doma v jejich oblíbeném pokoji. Já osobně bych nevolila místa, jako jsou dětská hřiště, protože by pak dětem mohlo být líto, že si nemohou naplno vyhrát, jak jsou zvyklé a taková místa by zbytečně lákala jejich pozornost jiným směrem. Pokud rádichodíte do lesa, budemefotit v lese, pokud rádi pouštíte draka na oblíbeném kopci, půjdeme na kopec a pokud je vaše dítě raději doma mezi svými hračkami, ráda přijedu a zachytím ho při hře.

Pokud však zvolíte variantu, že přijedete za mnou do ateliéru nebo do mnou vybraného místa, tak je s tím místem seznamte. Ukažte mu obrázky,popište jak je to daleko od vašeho domova a vysvětlete, co všechno tam bude váš malý prcek moct dělat.

Nechte si děti během focení hrát a objevovat.
Připravte se na zábavu a buďte trpěliví

Při fotografování dětí je důležité mít na paměti, že to bude spíše zábavná událost než klasické pózovací focení. Přineste s sebou hračky, hudební nástroje nebo oblíbené předměty svých dětí, které je mohou zabavit a udržet jejich pozornost.

S dětmi batolecího a předškolního věku je důležité zapojit je do procesu. Dejte jim možnost vybrat si své oblečení nebo oblíbenou hračku, kterou si mohou vzít s sebou na fotografování. Děti ve školním věku již mohou být aktivními spoluhráči ve vytváření fotografií. Při focení s nimi zapojte jejich zájmy a koníčky. Mohou se převléknout do svých oblíbených kostýmů nebo přinést s sebou sportovní vybavení. Umožněte jim vyjádřit svou osobnost a originalitu. S pubertálními dětmi je klíčová komunikace a respektování jejich soukromí. Při focení s nimi se snažte vytvořit uvolněnou atmosféru, ve které se budou cítit pohodlně a sebevědomě. Buďte připraveni na jejich proměnlivou náladu a respektujte jejich přání ohledně toho, co chtějí a co nechtějí.

Focení může trvat déle než očekáváte, a to je v pořádku. Buďte trpěliví a nechte své děti prozkoumávat a hrát si. Některé z nejlepších snímků mohou vzniknout, když jsou děti nejvíce samy sebou. Proto doporučuji váš den už začít v pozitivní náladě a neodcházet na focení ve spěchu. Děti z vás vycítí jisté napětí a nervozitu a můžou si tuto náladu přenést do focení. Pokud po cestě na focení nastanou nějaké komplikace, napište mi nebo zavolejte, že se zpozdíte. O nic přece nejde 🙂

Během focení můžeme kdykoliv dát pauzu na svačinku nebo na uklidnění mladších dítěk. Snažím se při focení děti co nejvíce respektovat a do ničeho je nenutit. Taky je dobré nechat děti samotné přicházet s vlastními nápady a vyjádřeními. Někdy se mohou objevit nejúžasnější momenty, když jsou děti nejvíce spontánní a autentické. Ráda taky dětem ukážu fotky hned na místě, aby věděli, co to ta teta s tím foťákem vlastně dělá 🙂

Nejlepší je děti do ničeho nenutit a vyslechnout jejich ptořeby.
Odměna

Já jako rodič nerada děti lákám k něčemu za odměnu, ale můžu s jistotou říct, že pokud to neděláte často, vaše dítko bude odměněno mnohem raději. Tak nezapomeňte po focení své děti něčím malým potěšit nebo pochválit za dobře odvedenou práci. Může to být jednoduchá pochvala nebo něco malého, co si mohou užít, jako je zmrzlina nebo čas na oblíbenou hru. Buďte však připravení i na to, že jim dojde trpělivost a je třeba si připravit něco dobrého i s sebou. Odměny pomohou vytvořit pozitivní asociace s fotografováním a motivovat děti k další spolupráci.

Fotografování dětí může být skvělou příležitostí k zachycení nezapomenutelných momentů. S trochou plánování, trpělivosti a kreativity můžou vzniknout úžasné snímky, které budete moci sdílet a chválit po celý život.

Publikováno:
25. února. 2024
Autorka článku:
Kateřina Tomanová
calendar-fullcrossmenuarrow-right