Logo Kateřina Tomanová
Chci nafotit

Jak se obléct na focení?

Vždycky jsem si říkala jako fotografka, proč to tolik lidi řeší, nějaké to oblékání na focení, vždyť o nic nejde. Vždycky se snažím, lidi usměrnit tím, že jim povím, jaké jsou vhodné barvy nebo kombinace. Ale jednou se mi stalo, že jsem se šla fotit já, se svou rodinou a to ještě bylo venku -10°C a já začala den před focením hrotit.
A díky tomu jsem pochopila, proč je tato otázka pro mé klienty tak důležitá. Rozhodla jsem se v tomto článku tedy napsat takový malý manuál, co si na focení obléknout a zároveň co rozhodně na focení nepatří.

Příklad zemitých barev při rodinném focení v exteriéru
Jaké jsou nejvhodnější barevné kombinace?

Vždycky je nejdůležitější uvážit, kam se jdete fotit. Bude to teplý letní den v přírodě? Nebo to bude domácí prostředí s vašim novorozeným miminkem? Nebo dokonce mrazivá zima a vy máte ve skříni jen tu jednu celoroční teplou bundu? Se vším se dá pracovat. A určitě není třeba abyste si kvůli focení kupovali nové věci, i když se často setkávám, že to tak někteří dělají, ale proč ne?

Já obecně doporučuji vybrat neutrální a zemité barvy, které nějak neodvedou pozornost od vás. Jsou to například: Černá, bílá, šedá (klasika nikdy nezklame, černá a bílá jsou vždy elegantní a šedá dodává sofistikovaný nádech), béžová, khaki, horčicová (tepelné odstíny přidávají do fotografií jemnou atmosféru, horčicová může dodat svěžího nádechu). Může to být klidně vínová, modrá nebo zelená, ale jejich lepší variantu v tlumených odstínech (mírně výraznější barvy mohou přidat hloubku, avšak dbáte-li na tlumené odstíny, vytvoříte elegantní vzhled).

Co je moc hezké, když se jde fotit rodinné focení nebo těhotenské, aby se jako první oblékla maminka až po tom se ladilo oblečení ostatních členů rodiny. Tímto se tak podtrhne důležitost osoby na fotce.

Jaké barvy nejsou moc vhodné? Jsou to ty vykřičené růžové, žluté, zelené, červené věci, které mají různé šílené potisky. V jednoduchosti je krása. Všechny takové výrazné barvy, pokud nejsou zrovna záměrem ve fotografii, odvádějí zbytečně pozornost a mohou se stát nemilým rušivým prvkem.

Vždy volte oblečení tak, aby bylo co nejkomfortnější pro vás a cítili jste se v něm hezky a pohodlně.

 

jaro, léto, podzim, zima
Oblečení pro každé roční období: Praktické tipy a stylové volby

Každá roční doba nám přináší své jedinečné kouzlo a s ním i širokou škálu možností, co si obléknout na focení. Zde se podělím o průvodce výběrem oblečení pro jednotlivá období a jak se přizpůsobit proměnlivým podmínkám.

Všichni víme jaké jaro umí být. Jeden den je krásně, všude kvetou kytičky a další den může být zamračeno a deštivo. Nejdůležitejší aspekt při focení je ten, aby vám bylo pohodlně a teplo. Je jedno jestli budete mít bundu a čepici, s tím se dá pracovat. Pokud v šatníku nemáte jinou bundu, než tu sytě oranžovou s potiskem meatfly, vůbec to nevadí. Vemte si ji a společně zvolíme místo, kde takové oblečení nebude vadit.

V létě jsou zase parné dny, kdy sluníčko svítí  hodně vysoko, a proto se snažím v těchto teplých letních dnech vybírat časy buďto brzy ráno nebo večer, když už  sluníčko zapadá. Je to jednak kvůli horku, ale hlavně kvůli ostrému sluníčku, které dělá tvrdé stíny na tváři a odlesky na spocených čelech. V létě jsou super vzdušné svetlé látky, pokud ale vezmete něco pastelového nevadí to. Opět se dá kombinovat s místém, kde budeme fotit. Na rozkvetlou louku vás sytě zeleném tričku nevezmu. Zvolte pohodlí a myslete na to, že býva i ve večerních hodinách ještě pořád hodně teplo. Plátěné šortky nebo krásné šaty mohou být skvělou volbou.

Podzim je nejkouzelnější v tom jakýma barvama hraje. Oranžová, červená, hnědá, žlutá. Tyto podzimní barvy jsou ve většině místech venku všude, a proto je fajn se trošku odlišit ať úplně nesplynete s okolím.  V takových případech  mám ráda tmavé  kabáty nebo zelené šaty. Ani žlutá nebo bílá barva není na škodu. Klidně si vezměte koženou bundu a džíny nebo dlouhou sukni. Vybírejte ze svého šatníku.

Zima, s její chladnou krásou a sněhovou pokrývkou, přináší svá specifika výběru oblečení pro focení. Když teploty klesnou, je důležité se připravit na chlad. Volte vrstvení, což nejen poskytne teplo, ale i možnost přizpůsobit se teplotě. V zimě mohou tmavší barvy působit elegantně a také lépe kontrastovat se sněhovým pozadím. Zvolte například tmavě modré, hnědé nebo šedé odstíny. Textury, jako jsou pleteniny, přidají do fotografií zajímavý vizuální prvek. Vezměte čepici a klidně i rukavice  ať je vám teplo, zároveň tomůže být zajímavým doplňkem.

Focení v zimě
Stylové doplňky: Které ano a které ne?

Doplňky mohou být tím pravým tahem, který dodá vašemu outfitu na focení ten správný šmrnc. Bez ohledu na roční období, správně vybrané doplňky mohou přidat kreativitu, osobnost a vizuální zajímavost k vašim fotografiím.

V zimním období se šály a čepice stávají nejen praktickým teplým doplňkem, ale také stylistickým prvkem. Vyberte si barvy nebo zajímavé vzory, které nepřitáhnou pozornost, ale zároveň něčím vaši fotku obzvláštní. Lehčí šály jsou ideální pro přechodné období. Pastelové odstíny a jemné vzory dodají vašemu outfitu lehkost a svěžest. V horkých letních dnech se držte lehčích kovů a vzdušných designů. Nápadité náušnice nebo náhrdelníky mohou být zajímavým ohniskem na fotografiích. Dejte však pozor, aby tyto šperky nezastiňovali vaše osobité já. Stylové hodinky a náramky mohou být univerzálním doplňkem, který dodá vašemu outfitu důmyslný nádech. Chytré hodinky z rukou sundat, nedělají na fotkách moc hezký vzhled a ruší celkový dojem celé fotky. Nezapomeňte, že méně může být více. Vyberte si takové doplňky, které ladí s vaším osobním stylem a doplňují celkový vzhled.

Dávejte si také pozor na opálené pásky od hodinek nebo brýlí na obličeji.  Co také nedoporučuji  jsou dětské tetovačky nebo odřená kolena.  Vždy je lepší mi před focením říct nebo ukázat a já vám řeknu, jestli se stím bude v postprodukci dát něco dělat, případně můžeme posunout termín než se odřená kolínka vašich ratolestí zahojí. A hlavně!  Telefony z kapes pryč, protože nacpané kapsy na fotce nevypadají vůbec hezky.

Těhotenské focení - těhotenská rolnička

Snad jsem vám všem trochu pomohla s výběrem oblečení. Sama jsem, jak píšu výše, trochu vyšilovala před  focením, ale se vším se dá pracovat a hlavně si myslím, že focení není ani tak o  tom co budete mít  na sobě, jako o tom, jaké emoce a vzpomínky v snímku budou. Ráda bych vám ukázala fotku z mého rodinného focení, když bylo -10°C. Ač nejsme úplně vystylizovaní, máme krásnou vzpomínku a hlavně zážitek z focení.  A konečně nás někdo vyfotil všechny spolu!

Foto Alex Blažková
Publikováno:
5. února. 2024
Autorka článku:
Kateřina Tomanová
calendar-fullcrossmenuarrow-right