Logo Kateřina Tomanová
Chci nafotit

Seznamte se: Proč si mě vybrat jako svou fotografku?

Všichni se ocitáme v různých okamžicích života, ať už jsou to radostné chvíle s rodinou, intimní něžnosti s partnerem, hravé momenty s dětmi a miminky nebo sami se sebou jakožto někým, kdo nás nikdy neopustí. Jsem Kateřina Tomanová, vaše fotografka, která věří, že každý moment má svůj vlastní příběh, a mé poslání spočívá v tom, abych tyto příběhy zachytila v nejkrásnější podobě zkrze svůj foťák.
Dnes vám otevřu dveře do mého světa, světa fotografa, kde každý moment je kouskem příběhu a každý snímek je malým dobrodružstvím. Tak pojďte, vezměte si šálek kávy nebo dobrého čaje, a já vám povím, proč mě fotografování naplňuje, jak to celé probíhá, a co vám mohu nabídnout.

Foto: Jaromír Havrlant
Drobnohled

Na hlavní stránce tohoto webu jsem se vám už trošku představila, ale teď pojďme pod drobnohled a já vám odhalím trochu víc o tom, kdo vlastně jsem a proč se věnuji fotografování rodin a portrétů.

Nebudu vám tady psát, že jsem z Havířova, že mám kocoura, který se jmenuje Koks nebo že mám ráda žlutou barvu, ale ráda bych vám vysvětlila, co mě vedlo k tomu být fotografkou.
Mějte mě prosím za ženskou se smyslem pro humor. Aspoň tak to ostatní říkají. A já? No, já tomu docela věřím. Proč? Protože za svůj život jsem prošla tolika situacemi, které mě naučily, že v životě je prostor i pro dobrý smích.

Můj příběh začal, když jsem si jako mladá slečna vybírala střední školu. Tehdy jsem netušila, do čeho se pustím. Milovala jsem dějiny výtvarné kultury, ty obrazy a momenty, které nás provázely staletími. A když jsem si vybrala fotku jako svůj předmět, tušila jsem, že chci taky něco zanechat. Chtěla jsem, aby moje fotky nezmizely ve ztracených archívech, ale aby byly pro lidi něčím hmatatelným, co vyvolává emoce.

A pak přišel ten první klient. Klient, který s očima zářil nadšením nad snímky, které jsem fotila ještě jako začátečník. To byl okamžik, kdy jsem ucítila chuť radosti a uspokojení. A věděla jsem, že tohle chci. Víc než cokoli jiného. Pro mě není nic uspokojivějšího než odvést práci co nejlépe pro lidi, kteří si odnášejí něco víc než jen obrázek – odnášejí si osobní zážitek, který s nimi zůstane navždy.

Vím, jak důležitá jsou v životě rodina, partner, společné chvíle s mou úžasnou dcerou. Vidět, jak roste a sledovat proměnu z malé dívky na mladou dámu. A jak čas a zkušenosti tvarují i mě samotnou. To jsou chvíle, které nechci nechat jen tak uniknout. A vím, že mnoho z vás má podobné pocity – chcete uchovat ty životní atributy na věčnost.

Takže, kdo jsem? Jsem vaše rodinná fotografka, portrétní kouzelnice, lovec výrazů dětí a zachránce vzpomínek. Jsem ta, která zastaví čas a uchová vám vzpomínku na věky.

Foto: Jaromír Havrlant
Rande na slepo aneb jak probíhá focení se mnou?

Říkáte si, jaké to je přijít za nějakým cizím člověkem, kterého na chvilku pustíte do svého osobního prostoru? Můžete to zjistit tím, že se příjdete ke mě vyfotit 😀 Je to vždycky trošku zdravý stres, sejít se s někým, koho jsme nikdy neviděli.
Ale abych trochu odlehčila situaci a rozvířila rozpaky, tak vám popíšu, jak takové focení se mnou vypadá.

Všechno začne společnou komunikací, kdy mi napíšete, že se vlastně chcete vyfotit a trochu popíšete, co byste chtěli vyfotit.
Já vám naopak položím pár otázek, abych se o vás něco dozvěděla. Pokud jdete třeba s partnerem, chci slyšet váš příběh - jak jste se poznali, kde rádi trávíte čas, co máte rádi. Pokud máte děti, zajímá mě, co je baví, abych byla připravená na jejich nejlepší úsměvy. Na konec společně vybereme místo, kde vás budu fotit.
Když už se setkáme na místě focení, vždycky chodím o něco dřív, abych předešla možným komplikacím. A věřte mi, většinou vás poznám. Ani nevím proč, možná je to takový foto instinkt. Společně se vydáme na místo focení a začneme si povídat. Seznamujeme se, děti a já se stáváme kamarády, a já vám naslouchám. Nebojte se, vždy se snažím prolomit ledy a zbavit  vás nervozity a strachu z focení, pokud máte. Když už jsme na místě, je to, jako bychom se znali odjakživa. Musela jsem se naučit si k lidem najít cestu rychle, a je to fakt super. Třeba si sednete a já vás budu fotit, jak si povídáte nebo jak společně blbnete, jak děti objevují okolí a vy s nimi. Nebo jak se objímáte a obdarováváte se laskyplnými pohledy. Jsou to ty všední okamžiky, které se nám zdají tak obyčejné, ale později na nich budete vzpomínat s láskou. A pokud zapomenete na to, že jsem tam, nebojte se - to znamená, že jsem udělala dobrou práci. Občas se i stává, že lidé  neví, co mají dělat, ráda vás navedu.
Nejlepší snímky vznikají s lidmi, kteří si myslí, že nejsou fotogeničtí, a přesto jsou to právě oni, odkterých odcházím s těmi nejlepšími zážitky.

Focení v ateliéru je trošku jiné. Přijdete na místo s přichystanou scénou, ale i tady si s vámi popovídám. Nabídnu vám kávu nebo čaj, a nechám vám prostor, abyste si zvykli. Focení není žádný závod, a já chci, abyste si to užili stejně jako já.

Rodinné focení
Fotografické balíčky na míru

Mé balíčky nejsou jen o číslech a cenách. Jsou o vytvoření vaší osobní fotografické pohádky. Nabízím balíčky, které se přizpůsobí vašim potřebám – ať už chcete zachytit rodinné chvíle, vytvořit profesionální portréty nebo se nechat unést hravými momenty s dětmi. Každý balíček je pečlivě vytvořen s ohledem na vaše přání, aby vám poskytl nezapomenutelný zážitek. A hlavně!  Fotky patří  na papír, proto nabízím i tištěné fotografie.

MINI BALÍČEK

Tento 30 minutový balíček je vytvořený hlavně pro ty, co mají malé děti, protože jak už děti známe, neudrží svou pozornost moc dlouho a třeba hodina je na ně už moc. Vím to z vlastní zkušenosti a ke konci už začínají být otrávení a znudění.
Půl hodina je taky dobrá pro ty, kteří chtěji nafotit portréty pro vlastní vzpomínku. Nebo pro páry, kterým stačí pár fotek vyjadřujících jejich pouto. V balíčku je 10 vyhotovených fotografií v digitální podobě a 5 vytištěných fotek na klasický formát 10x15cm.

STŘEDNÍ BALÍČEK

Zlatý střed ve výběru. Hodina je tak akorát pro vyfocení opravdu všeho. Hodí se pro stylizovanější portréty, kdy si budete chtít převlékat šaty, těhotenské focení nebo budoár focení. Také je tento balíček vhodný na focení u vás doma, protože jdu do prostředí, které neznám, tak budu mít více času improvizovat s prostorem a světlem. Nejoblíbenější a neideálnější je však pro rodinné focení. V balíčkuje 20 vyhotovených fotografií v digitální podobě a 10 vytištěných fotek na klasický formát 10x15cm.

VELKÝ BALÍČEK

Hodinu a půl focení z pravidla využívají lidé, kterých je více. Ať je to více generační rodina, nebo skupina sebevědomých dam. Balíček je také vhodný pro sebereprezentativní fotografie zvané business, které mnoho lidí používá pro svou propagaci podnikání. Vhodný je také pro focení u vás doma nebo delší procházku s dechberoucími záběry. V balíčkuje 30 vyhotovených fotografií v digitální podobě a 20 vytištěných fotek na klasický formát 10x15cm.

Tyto základní balíčku jsou na webu stále a jsou pevné. Nabízím však v průběhu roku i speciální akce, jako je třeba narozeninové focení, vánoční nebo jarní či podzimní. Jsem však otevřená i individuálním požadavkům, při kterých sestavuji balíček přímo na míru poptávce.  Kreativitě se meze nekladou a jsem pro všechny nápady, které mi přinesete. Nově také fotografuji svatby 🙂

Doufám, že jsem vás aspoň trošku uvedla do obrazu, jaké služby nabízím a jak by mohlo naše společné focení vypadat. Doporučuji si také přečíst reference lidí, kteří se mnou už fotili.  A pokud ještě váháte, jestli jsem pro vás ta pravá, napište mi, zavolejte mi a uvidíte. Těším se na spolupráci a hlavně na vás!

Publikováno:
17. ledna. 2024
Autorka článku:
Kateřina Tomanová
calendar-fullcrossmenuarrow-right